Nordisk skönhet
Sibelius sexton finländska svanar och en förbisedd svensk pianokonsert från tidigt 1900-tal, samt ett nytt verk av Jacob Mühlrad.
Sibelius femte symfoni är hans mest spelade och älskade. Han kände redan under arbetet med den att han var på väg att skapa något stort. ”Har fått ett underbart tema”, noterade han i en dagboksanteckning. Han hade sett sexton svanar, vilket gav honom idén till det magnifika temat i sista satsen. ”En av mitt livs stora upplevelser! Herregud vilken skönhet”.
Orkestern leds av den lettiske dirigenten Aivis Greters, som dirigerat Kungliga Filharmonikerna ett par gånger tidigare på senare år. Som upptakt till Sibelius efter paus hör vi även det senaste orkesterverket av den svenske tonsättaren Jacob Mühlrad. Uruppförandet av Resil skedde nyligen med Svenska Kammarorkestern, och här framförs verket för första gången i version för stor symfoniorkester.
Tonsättaren, pianisten och dirigenten Adolf Wiklunds båda pianokonserter hör till de bästa svenska verken i sin genre. Första konserten från 1906 är storslaget romantisk i Rachmaninovs efterföljd, kryddad med en gnutta Grieg och en nypa av vännen Stenhammar. Wiklund var för övrigt Kungliga Filharmonikernas andre dirigent åren 1925 till 1938.
Som solist i Wiklunds första pianokonsert hör vi den mångsidige pianisten Magnus Svensson. Han ger konserter både i Sverige och internationellt. Han har inte minst fördjupat sig i romanskonsten och är konstnärlig ledare för Konserthusets serie Romanskvällar. Sedan 2012 arbetar han även på Kungliga Musikaliska Akademien med återutgivning av äldre svensk musik.
-
Musiken
Ungefärliga tider -
Adolf Wiklund Pianokonsert nr 134 min
-
Paus25 min
-
Jacob Mühlrad Resil I8 min
-
Jean Sibelius Symfoni nr 527 min
-
Medverkande
- Kungliga Filharmonikerna
- Aivis Greters dirigent
- Magnus Svensson piano