Eroica-symfonin
Lettiske Aivis Greters leder orkestern i Beethovens symfoniska milstolpe.
Beethovens tredje symfoni, med smeknamnet ”Eroica” – den heroiska – är ett stort och fascinerande lyssnaräventyr. Överraskningarna kommer slag i slag; redan det inledande temat utvecklas av Beethoven på ett sätt som aldrig gjorts tidigare.
Symfonin komponerades ursprungligen för att hedra Napoleon Bonaparte, men när Napoleon utropat sig till kejsare sägs det att Beethoven vrålade: ”Nu kommer också han att trampa alla mänskliga rättigheter under sina fötter och bara främja sina egna intressen; han kommer att placera sig själv över andra och bli en tyrann!”
Beethoven var Frankrikevän och hans antipatier mot Napoleon ska senare ha mildrats. I samband med en biografi om den franske kejsaren sa Beethoven: ”Förut kunde jag inte tåla honom. Numera har jag en helt annan uppfattning.”
Kungliga Filharmonikerna leds av lettiske Aivis Greters som är biträdande dirigent vid både Göteborgsoperan och Orchestre de Paris. Konserten inleds med Unsuk Chins subito con forza – en kort och färgstark hyllning till Beethoven, som skrevs till Beethoven-året 2020. Sydkoreanska Unsuk Chin var huvudperson vid Konserthusets tonsättarfestival 2013.
-
Musiken
Ungefärliga tider -
Unsuk Chin subito con forza5 min
-
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 3 "Eroica"49 min
-
Medverkande
- Kungliga Filharmonikerna
- Aivis Greters dirigent