Stenhammar 150 år – Stråkkvartetter
En maratonkonsert! Alla sex kvartetterna med tre olika stråkkvartetter.
Wilhelm Stenhammar är utan tvekan en av Sveriges mest betydande tonsättare och vi firar 150-årjubileet av Stenhammars födelse med en stor festival. Stenhammar föddes 1871 i Stockholm. Familjen bodde då på Kammakargatan, bara några hundra meter från den plats där Konserthuset Stockholm senare uppfördes.
Kammarmusiken löper som en röd tråd genom Stenhammars hela produktion och de sex stråkkvartetterna intar en central position. I den första har han tydligt tagit intryck av Brahms kvartetter opus 51 medan den andra är senromantiskt extatisk. I den tredje och den fjärde kvartetten finns drag av Beethovens banbrytande sena kvartetter medan den femte har ironisk grundton präglad av Haydns och Mozarts kvartettonspråk. I den sjätte och sista stråkkvartetten är harmoniken återigen djärvare och mer okonventionell.
Dahlkvistkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på en internationell nivå samt som en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper. Den utnämndes till Rising Stars säsongen 2012–2013 av Konserthuset Stockholm och European Concert Hall Organisation, vilket innebar att ensemblen gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bland annat Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts. Kvartettens album Andrea Tarrodi String Quartets vann 2018 en Grammis i kategorin Årets klassiska.
Stenhammar Quartet har sedan starten 2002 utvecklats till en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter. Wilhelm Stenhammars verk såväl som annan svensk musik är central i kvartettens repertoar, men stort fokus ligger också på wienerklassicism och samtida musik. Kvartetten beställer kontinuerligt verk av svenska tonsättare, däribland Sven-David Sandström och Per Mårtensson, men har även blivit tillägnade och uruppfört verk skrivna av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge.
Oslo String Quartet är en av Norges främsta kammarensembler och gästar regelbundet landets alla stora klassiska festivaler. Kvartetten har turnerat i Tyskland och resten av Europa och gett regelbundna föreställningar i Londons Wigmore Hall. Ensemblen bjuds också in till betydande internationella kammarmusikevenemang, bland annat Schleswig Holstein-festivalen. En milstolpe i kvartettens karriär var deras USA-debut 2005 i Carnegie Hall i New York.
***
Köp festivalboken och CD’s i vår webbshop (öppnas i nytt fönster)
***
Biljettinformation
Denna konsert säljs till en publik på max 120 personer. Vårt biljettsystem säkrar att du och ditt sällskap (max åtta personer) får en distans på minst en meter till övrig publik.
-
Musiken
Ungefärliga tider -
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 1 C-dur32 min
-
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 2 c-moll29 min
-
Paus25 min
-
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 3 F-dur30 min
-
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 4 a-moll31 min
-
Paus25 min
-
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 5 ’’Serenad’’18 min
-
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr 6 d-moll23 min
-
Medverkande
- Dahlkvistkvartetten
- Stenhammar Quartet
- Oslo String Quartet
- Fredrik Andersson värd