Anu Komsi
Sibelius och Langgaard
Naturens andar och vårens magi
Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo får sällskap av den dynamiska koloratursopranen Anu Komsi – en kär gäst i Konserthuset som alltid fascinerar med sin vokala precision.
Programmet rör sig ca 100 år bakåt i tiden, till Finland och Danmark. Sibelius är här parad med danske tonsättaren Rued Langgaard, ”outsidern” som ofta hamnat i skuggan av Carl Nielsen men vars djupa originalitet i vissa verk är något av det mest sensationella som skådats i musikhistorien.
Jean Sibelius inleder. Med konsertsviten Pelléas och Mélisande målar Sibelius upp ett mörkt och dramatiskt triangeldrama. Detta är en omarbetning av den teatermusik han skrev till Svenska teatern i Helsingfors, för att fånga den magiska natur som pjäsen med utspelar sig i. Anu Komsi solist i Sibelius tondikt Luonnotar – titeln anspelar på naturens ande och havens moder och texten är baserat på den första delen av Kalevala, som handlar om jordens skapelse.
Avslutningsvis framförs Rued Langgaards ljusa, smått naivistiska Symfoni nr 2 (hans skrev 16 stycken!) för sopran och orkester. Det är ett intimt verk av en harmoniernas konstnär – som Langgaards mor kallade honom. Symfonin har undertiteln Vårbrud och beskriver barndom och vårens närmast religiösa mirakel. Den skrevs under en lycklig vistelse i Blekinge.
Samma program framförs Göteborgs Konserthus fredag 17/2.
-
Musiken
Ungefärliga tider -
Jean Sibelius Pelléas och Mélisande28 min
-
Jean Sibelius Luonnotar för sopran och orkester9 min
-
Paus
-
Rued Langgaard Symfoni nr 2 "Vaarbrud" med sopransolo, originalversion (1914)38 min
-
Extranummer:min
-
Jacob Gade Tango Jalousie4 min
-
Medverkande
- Kungliga Filharmonikerna
- Sakari Oramo dirigent & violinsolist
- Anu Komsi sopran