Kammarmusik
Foto: Yanan Li
Konserthuset är inte bara platsen för stora symfonier. Våra konserter med kammarmusik ger dig möjlighet att komma riktigt nära musiken. Under varje säsong finns många tillfällen att uppleva vacker, känslosam och spännande kammarmusik, mitt i hjärtat av Stockholm.
Vad är kammarmusik?
Kammarmusik passar dig som vill ha en intim konsertupplevelse. Eftersom konserterna ofta ges i en mindre sal med ett litet antal musiker kommer du extra nära musiken. Namnet avslöjar på sätt och vis vad det innebär: musik för kammaren. För några hundra år sedan handlade det ofta om konserter i furstliga hem, och vid förra sekelskiftet kunde det gälla så kallade musikaliska salonger i borgerliga hem för en liten publik. Kammarmusiken har genom historien samtidigt varit den genre där tonsättarna vågat pröva nya konstnärliga vägar och uttryckt sina innersta känslor: som i Haydns eller Beethovens stråkkvartetter, eller Schubert med sina sånger.
Konserthusets kammarmusiksal, Grünewaldsalen (döpt efter konstnären Isaac Grünewald som gjorde hela salen till ett konstverk med fantastiska målningar och utsmyckningar), är visserligen inte liten som ett vardagsrum, men intimiteten och den fantastiska akustiken ger en direktkontakt med den kammarmusik som framförs här.
Filharmoniker i närbild
Musiker ur Kungliga Filharmonikerna spelar regelbundet kammarmusik. Det är ett sätt för enskilda musiker att komma samman och bygga egna konsertprogram, som både innehåller de klassiska mästerverken och ovanligare musik. Det är också ett sätt för musikerna att utveckla sitt samspel med alla de känsliga nyanser som finns i kammarmusikens repertoar, och för lyssnaren är det bara att njuta!
Soppkonserter
Våra soppkonserter är en av våra mest populära konsertserier med kammarmusik. Under en soppkonsert intar du din lunchsoppa samtidigt som du får dig till livs 45 minuters musik av skiftande och inte sällan överraskande slag. I soppkonserterna kan man ofta göra helt nya upptäcker inom kammarmusiken. Konserterna görs ofta med musiker ur Kungliga Filharmonikerna.
Romanskvällar
En ”romans” är helt enkelt en sång för röst och piano. På svenska använder man också det tyska namnet Lied för den här formen av kammarmusik. I våra romanskonserter får man på nära håll möta våra främsta svenska sångare och internationella gäster. Ofta är det upplagt så att två sångare delar konserten, och turas om att sjunga tillsammans med pianisten.
Orgelmatiné
Orgelmatinéerna hålls visserligen i Stora salen, men är ändå en sorts kammarmusik: en musiker och ett instrument – även om det här instrumentet råkar vara konserthusorgeln som har 6100 pipor och nästan oändliga möjligheter att variera ljud. Framstående organister från hela landet framträder i Konserthusets orgelmatinéer, som är konserter mitt på dagen med ca 45 minuters speltid.
Piano Solo
Konserter med solopiano är ytterligare exempel på hur kammarmusik kan skapa intimitet också i Stora salen. Pianoserien gästas årligen av världens främsta pianister och har blivit mycket populär. Ibland har trycket på biljetter varit så stort att det sålts publikplatser också på scenen, helt nära pianisten. Koncentrationen är maximal när pianisterna förvandlar en stor sal till ett litet rum, där varje kammarmusikalisk viskning och nyans når fram i den mörklagda salen.
Kammarmusik på Konserthuset Play
Konserhuset Play är ditt konserthus på nätet. Upplev både kammarmusik och resten av vårt musikutbud när och var du vill. Helt gratis. På Konserhuset Play hittar du bland annat kammarmusik med musiker ur Kungliga Filharmonikerna, inspelat i vackra Grünewaldsalen.
Till Konserthuset Play
Aktuella konserter med kammarmusik
-
Genre: Kammarmusik
Extern arrangör: Dorothy Irvings Stipendiefond
Torsdag 23 januari 2025 kl 18.00 -
Genre: Kammarmusik
Den norske världspianisten spelar bland annat Chopin och Grieg.
Söndag 26 januari 2025 kl 15.00 -
Genre: Kammarmusik
Filharmonikern Rene Kimura och pianisten Per Olsson i bland annat ragtime-musik.
Fredag 31 januari 2025 kl 12.15 -
Genre: Kammarmusik
Från medeltid till nutid i andligt färgad musik med ackordeon och cello.
Fredag 31 januari 2025 kl 20.30