Ansökan 2025/26
Foto: Nadja Sjöström
Tio platser tillhandahålls för ansökan till 2025/26: flöjt, oboe, klarinett, fagott, horn, violin (två platser), viola, cello och kontrabas. Ansökan skall ske på universityadmissions.se och Muvac senast den 15 januari 2025.
Ansökan
För mer information om kursen och för att komma till det elektroniska ansökningsformuläret, besök Luleå Tekniska Universitets hemsida Internationell orkesterakademi (öppnas i nytt fönster) samt svenska universitetsantagningens kurssida Internationell orkesterakademi (öppnas i nytt fönster).
Ansökningshandlingar
Ansökningsrepertoar hittar du här. Inspelningen ska göras som video i hög kvalitet och konserten kan spelas in med eller utan pianist.
Videon, som görs i YouTube-format, laddas upp till vår provspelningssida på Muvac, se länkar nedan. Sökande ombeds spela in samtliga orkesterutdrag i en upptagning och solokonserten i en annan. Vi rekommenderar att inspelningen sker med en extern mikrofon i ett rum som vare sig är kraftigt under- eller överakustiskt för bästa resultat.
Sista dag för att skicka in inspelningen är onsdag 15 januari 2025.
Sökande med godkända inspelningar kommer att kallas till ett andra test, som består av en provspelning. De sökande som gått vidare efter provspelningen rankas efter instrument.
Grundläggande kunskaper i engelska rekommenderas men behöver inte styrkas.
Utöver godkända musikaliska spelprov är godkända formella behörigheter (se övriga behörigheter) också nödvändigt. Sista dag för att skicka in dokumentation enligt kraven i länken nedan är 3 februari 2025.
Länkar för videouppladdning
Flöjt (öppnas i nytt fönster)
Oboe (öppnas i nytt fönster)
Klarinett (öppnas i nytt fönster)
Fagott (öppnas i nytt fönster)
Valthorn (öppnas i nytt fönster)
Violin (öppnas i nytt fönster)
Viola (öppnas i nytt fönster)
Cello (öppnas i nytt fönster)
Kontrabas (öppnas i nytt fönster)
Övriga behörigheter
Konstnärlig kandidatexamen i musik eller motsvarande förkunskaper.
Här kan du se hur du styrker meriter från högskolor utanför Sverige (öppnas i nytt fönster)
Den formella delen av antagningen och granskningen av formella behörigheter sker helt genom det svenska universitetsantagningssystemet, universityadmissions.se. Vi ber alla sökande noggrant studera nedanstående sida för att se vilka dokument universitetsantagningen kräver för att formellt godkänna en sökande. Vänligen notera att det inte räcker med att vinna provspelningen för att bli antagen. En godkänd granskning av de formella behörigheterna krävs också.
Generella instruktioner kring antagningshandlingar (öppnas i nytt fönster)
Avgifter och avgiftsfrihet
Som svensk medborgare behöver du varken betala anmälnings- eller studieavgift. Du som inte är svensk medborgare måste antingen styrka din avgiftsfrihet eller betala anmälningsavgift. Sista datum för detta är 3 februari 2025. Mer information hittar du här (öppnas i nytt fönster)
Instrumenttraditioner
Kungliga Filharmoniska orkestern använder franska klarinetter men akademin är öppen även för ansökande som spelar på tyska klarinetter. Om du spelar något annat instrument och har frågor, vänligen kontakta oss.
Provspelningar
Provspelningarna hålls i Konserthuset Stockholm under mars, preliminärt 13, 14, 16 eller 17 mars
Frågor och ytterligare information
Vi meddelar alltid alla resultat. Har du inte hört något från oss före 5 februari 2025 vänligen kontakta oss.
Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet
Annie Svensson, utbildningsadministratör
Stefan Larsson, utbildningsadministratör
Petter Sundkvist, examinator, professor i musikalisk gestaltning
admissiontestIOA@mailbox.ltu.se
Kungliga Filharmonikerna/Konserthuset Stockholm
Hermann Stefánsson, konstnärlig koordinator
Jonatan Samuelsson, producent Orkesterakademin
My Svenman, antagningskoordinator
rspo.orch.acad@konserthuset.se